Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen “Mahreç işaretli” lezzetler yazı dizimize Adıyaman ile devam ediyoruz.
Yemekler ve çorbalar ürün grubunda;
Adıyaman Etsiz Çiğ Köfte (2018), Kahta Bulgur Pilavı (2021)
Fırıncılık ve pastacılık, hamur işleri, tatlılar ürün grubunda;
Kahta Bademli İrmik Helvası (2021)
İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar ürün grubunda;
Adıyaman Tut Dutu (2020)
*ürünlerin tescil tarihleri ürünlerin isimlerinin yanında belirtilmiştir.
Kahta Bulgur Pilavı

Kahta Kaymakamlığı tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 17.01.2020 tarihinden itibaren korunmak üzere 24.03.2021 tarihinde tescil ettirilmiştir.
Kahta Bulgur Pilavı başta Kahta ilçesi olmak üzere Adıyaman merkez ve ilin tüm ilçelerinde üretilir. Kahta Bulgur Pilavının ne zamandan beri yapıldığına dair kesin bir tarih bilinmemekle birlikte bölgede cumhuriyetin kurulmasından çok daha önceki yıllardan beri evlerde ve düğün yemeği olarak yapıldığı bilinir. Günümüzde ise bu pilavın daha çok bayram, düğün vb. özel günler başta olmak üzere bazı gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde üretimi yapılır. Kahta Bulgur Pilavının hazırlanmasında tavuk eti, iri taneli pilavlık bulgur, sarımsak ve karabiber kullanılması, uygulanan üretim metodu ile pilavın kendine has sarı rengi, tat ve kokusu bu yemek için en karakteristik özelliklerdir.
Malzemeler:
- 5 su bardağı su,
- 2 su bardağı iri taneli pilavlık bulgur (tercihen Adıyaman ilinde yetiştirilen),
- 1 adet bütün tavuk (tercihen Adıyaman ilinde yetiştirilen),
- 1 baş sarımsak,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 3 yemek kaşığı tereyağı,
- Yeterince tuz.
Yapılışı:
Kahta Bulgur Pilavının üretiminde ustalık becerisi önemli bir yer tutar. Öncelikle bir bütün tavuk alınır. İyice yıkanıp temizlendikten sonra tencereye konulur. Üzerine yeterince tuz ve su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Tavuk pişince tencereden alınır. Tencerede kalan suyundan 1 çay bardağı kadarı ezilmiş/tuzlanmış sarımsakla tirit yapmak için ayrılır. Kalan yaklaşık 5 su bardağı tavuk suyuna iri taneli pilavlık bulgurdan eklenerek pişirilir. Bir yandan da tavuk etleri didiklenme olarak bilinen daha küçük parçalarına ayrılır. Bir tavaya tereyağı konularak tavuk etleri bir süre bu yağda kavrulur. Pişen pilavın üzerine hazırlanan sarımsaklı tavuk suyu gezdirilerek dökülür. Daha sonra kavrulan tavuk etleri pilavın üzerine dizilir. Bu haliyle servis edilir.
Verilen malzeme miktarları ortalama 4 kişilik olarak verilmiştir.
Kahta Bademli İrmik Helvası

Kahta Kaymakamlığı tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 17.01.2020 tarihinden itibaren korunmak üzere 24.03.2021 tarihinde tescil ettirilmiştir.
Kahta Bademli İrmik Helvası, üretim yöntemi ve içerisine badem katılmasıyla ünlenerek Kahta ilçesi ile özdeşleşmiş bir helvadır. Kahta Bademli İrmik Helvası özellikle kış aylarının vazgeçilmezi iken lezzetiyle yaz aylarında da tüketimi söz konusu olmuştur. Kahta Bademli İrmik Helvası; hazırlanmasında badem içi ve kaşar peyniri kullanılması, uygulanan üretim metodu ile irmik helvasının kendine has sarı rengi, tat ve kokusu bu helva için en karakteristik özelliklerdir.
Malzemeler:
- 2 litre su,
- 1,35 kg beyaz toz şeker,
- 1 kg irmik,
- 800 g kaşar peyniri,
- 350 g badem içi (Kahta ilçesinde yetiştirilen),
- 200 g tereyağı,
- 200 ml sıvı yağ (Tercihen zeytinyağı).
Yapılışı:
Öncelikle su ve beyaz toz şeker kaynatılarak ortalama 100 °C sıcaklığa ulaştıktan sonra irmik ilave edilir. İrmik, su ve şeker ile birleşip homojen bir karışım elde edilir. Bu karışımın karıştırılarak pişirilir ve kulak memesi kıvamına geldiğinde sıvı yağ ilavesi yapılır. Sıvı yağ ile yeteri kadar kavrulduktan sonra tereyağı eklenip aynı şekilde kavurmaya devam edilir. İstenilen renk ve kıvama gelen irmik helvasına badem içi ve rendelenmiş kaşar peyniri ilave edilerek karıştırılır. Bu karışım sıvı yağ ile yağlanmış tepsiye aktarılır, üzeri düzleştirilerek sıvı yağ sürülür ve soğumaya bırakılır. Son aşama olarak bademi içi ile süslenip servise hazır hale getirilir.
Afiyet olsun.
*Görseller ve tarifler https://www.turkpatent.gov.tr/ ye aittir. Tarafımca siz değerli okurlar için derlenmiştir.

