Yeniden merhaba uzun bir aranın ardından yine okurlarla buluşmak epeyce keyifli olacağa benziyor. Pandemi, ekonomik sıkışıklık ülke olarak hepimizi etkiledi bu süreçte sizleri de fazla sıkmayacak hatta Ramazan günlerinde keyiflice okuyacağınız bir yazı kaleme almaya çalıştım. Şimdiden keyifli okumalar.
****
Yazıyı okumaya başladığınız saatlerde umarım iftar vakine çok yaklaşmamış olursunuz ki dikkatinizi yemeklere vermemiş olurum. Her mevsimin kendine özgü hali ile keyifle yediğimiz türlü geldi aklıma. Midesi ile düşünen kararlarını tok karna almaya çalışan bir adamım.
Türlü demişken sadece yemekte mi? Türlü oluyor. Gerçek hayatta hiç mi türlü yok? İşte bunu anlamak için malzemelere bir bakmak lazım.
Birçok sebzenin bir araya gelmesiyle yaz sofralarını süsleyen türlü yemeği, hafif olması nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Sadece sebze ile mi yapılır? Tabii ki hayır. Hem lezzetli hem de sağlıklı olması da ön planda.
***
Türlü de bizim siyasal hayat gibi aslında ne isterseniz içerisinde var. Pişme süresine bağlı olarak yerel yada genel olarak isimlendiriliyor.
Türlü hem zeytinyağlı sadece sebzelerle hem de etli olarak yapılabiliyor. Her iki şekilde de farklı lezzete sahiptir. Aynı bizim yerel ve genel seçimler gibi. Türlü oldukça besleyici olması sofralardan eksik etmemeyi gerektiriyor. Biz de seçimleri hayatımızdan eksik etmiyoruz bu süreçte. Yakın zamanda MUTSO seçimleri yapılacak. Bu seçimler öncesi muhtemel adaylar sahada sıkça görülmeye başladı. MUTSO seçimleri de bir nebze türlü gibi değil mi? Her komite meclis için kendi içerisinden temsilcisini belirliyor en son kepçe meclis içerisinden kimi tabağa servis ederse MUTSO Başkanı o oluyor.
***
Burada önemli olan kimin orta boy patlıcan, kimin domates, kimin Kabak, kimin soğan, kimin patates, kimin taze fasulye, kimin yeşilbiber, kimin salça, kimin zeytinyağı, kimin tuz, kimin kırmızıbiber ve kimin karabiber olacağı. Her ne kadar türlü için 12 kalem malzeme gerekse de MUTSO 17 komite ile hazırlıyor türlüyü.
Biz fazla detaya girmeden tarifimize geçelim en iyisi. Bir tencerede soğan zeytinyağında kavrulur. Şimdi gel de detaya girme! Tencerede kavrulacak olanlar yemeğe asıl tadını verecek olanlar ise bunlar hangi komiteler olur? Soğan ve zeytinyağı olsa olsa 1. ve 2. komite olur diye düşünüyorum. Zira bu iki komitenin de mecliste ağırlığı onar üye. Salça eklenerek devam edilir. Salça da olsa olsa 12. komite olur. Diğer sebzeler yıkanır ve doğranarak hazırlanır. İşte burada diğer komitelerde hangileri doğranabilir ona bakmak lazım. Üye sayıları gereği doğranabilecek çok komite var. Artık hangilerini kendi içerisinde bölebilirlerse onlar hazırlanacak. Kavrulan soğanın üzerine malzemeler yerleştirilir. Kavrulmuş ve salça ilave edilmiş 1 , 2 , ve 12. komitenin üzerine 3,4,5,6,7,8,9,10,11,13,14,16,17. Komiteler ilave edilir. En üste soyulmuş ve doğranmış domates konmalıdır. Soyulmuş ve doğranmış 15. Komite de üzerine konulmalı. Biraz sıcak su ilave ederek suyunu salana kadar pişmeye bırakılır. Şu sıralar su ilave etme işlemine zaten başlanmış herkes kendi suyunu bıraksın diye bekleniyor. Kendi sularını bıraksınlar ki lezzet artsın. Kaynayınca tuzu ve baharatlar ilave edilir, biraz karıştırılır. İşte burada yerel basın devreye giriyor. Yemeğin tuzu ve baharatını onlar yaptıkları haberler ve yazdıkları yazılarla ilave ediyor. Karıştırma işi ise her zamanki gibi yerel siyasi aktörlere ait. Karıştırma işlemini yeteri kadar yaptıktan sonra komiteler tam olarak piştiğinde yemek servise hazır olacak. Şimdiden afiyet olsun …

